Kétszárnyú tokosztott bukó-nyíló + bukó-nyíló műanyag ablak

A tokosztott bny-bny ablak a nevében is jól rávilágít arra, hogy a szerkezet szélességi méretben valahol egy tokosztóval meg van osztva. Nem volt bonyolult ezt összerakni, még nekem sem! De talán más információt is meg tudok még osztani Önnel erről a szerkezetről!

MINIMÁLIS MÉRET

 | 120*90 cm, ahogy mondani szoktam, ez még garanciálisan gyártható alsó mérethatár! Alatta is legyártjuk az ablakot, de erről kérjen tájékoztatást! Ha nem határozza meg ajánlatkérésnél a szárnyak szélességi méretét, abban az esetben szimmetrikus lesz a két szárny, tehát középen nyílik az ablak. Viszont lehet eltolva is kérni a szárnyakat! Árat ez nem befolyásolja! Viszont vannak olyan méretmátrixok, ahol az aszimmetrikus kialakítás már nem lehetséges. (Túl keskeny vagy túl széles a szélességiméret.)

MAXIMÁLIS MÉRET

 | Tekintetében nagy csodák persze nem léteznek, de tervezésnél érdemes tudni, hogy a minimális garanciával gyártható méret a 120*90 cm. Persze lehet ezen méret alatt is tokosztott ablakot kérni, de erről kérdezzenek meg szakembert! (Ezt lennék én!)

Olyan eseteknél fordul elő legyakrabban kis méretű tokosztott ablak, ahol túl nagy szélesség mellett a magasság nem elég „hatékony”. Például bukó ablakkal nem lehet már megvalósítani egy 180*60 cm ablakot! Két megoldás van, melyből az egyik a tokosztott bukó-bukó ablak vagy a tokosztott bny-bny ablak. Igen, lehet tokosztott ablakot úgy is kérni, hogy csak bukó mind a két szárny! Ez is egyfajta tokosztott szerkezet! (Még nyíló-nyíló szárnyakat is lehet kérni)

De akkor itt nem él a garancia, mert 90 cm magasság alatti a méret? Nos, nem ilyen egyszerű a matek jelen esetben. De ez most nem ennek az oldalnak az tananyaga! Forduljanak szakértőhöz ebben a témában is! ...na, kihez kell fordulni?

MAXIMUM GYÁTHATÓ MÉRET

 | Tokosztott bny-bny ablak esetében a 240*210 cm. Nem szoktam ilyen méretben ablakot javasolni, de a vizuális effekt nagy úr! Nagy tervezők nagy panorámái a trend ma már! Csak sajnos a szabványok nem tudnak olyan gyorsan reagálni, mint amilyen gyorsan egy ceruzát ki lehet hegyezni! Ahogy picit közhelyesen mondani szoktam, „könnyű más ... a csalánt verni!” (Én kérek elnézést! Érdemes lenne a tervezőknek is felvilágosítást tartani. Tisztelet a kivételnek, aki veszi a fáradságot és megkérdezi a csomópontokat és a gyárthatósági határokat!)

Nagyobb tokosztott méretnél már a 6 mm vastag erősített üveg is szerepet játszik. Egy ablakszárnyon lévő súly 2 rétegű üveg esetében is eléri a 60 kg-ot! 3 rétegnél még leírni is szörnyű, hogy a súly meghaladja a 90 kg-ot! Szóval én a stabilitást mindenek elé helyezném.

REDŐNY ÉS SZÚNYOGHÁLÓ

 | Ha nem lenne, más lényegi információt talán nem is említenék a tokosztott ablakokról.
Lehúzható szúnyoghálót 150 cm magasságig lehet garanciával gyártani – kombi redőnyre gondolok!
Szóval egy 200*210 cm ablakra nem lehet lehúzható hálós redőnyt kérni, de még fixet is visítva!

Ilyen esetekben az erkélyajtókra kapható oldalra húzható rugós hálót vagy pliszét lehet tervezni! Nem lesz túl esztétikus talán a kép, de ez van! Aki tervezte a nagy ablakot, az biztosan kalkulált némi problematikával is!

Redőny tekintetében sem tenném már fel a PVC rolót, hanem ALU redőnnyel terveznék! Ha már ALU, abban az esetben még a motoros mozgatás is szóba kerülhet. Egy 240*210 cm redőnyt kézzel, még osztott formában sem pihe könnyű dolog mozgatni! Szóval a tervezővel érdemes ilyen megvilágításból is körbejárni a témát.

Véleményem minden esetben az, hogy óvakodjunk…nem a törpétől, hanem a felső mérethatárokon lévő szerkezetektől.

Tudják, kérjenek ajánlatot, ha valamit nem értenek és akkor is, ha igen ...

Ajánlatkérés


Cseke Zsolt – szakértő

Kétszárnyú tokosztott bukó-nyíló + bukó-nyíló műanyag ablak  169 terméket találtam.

Mutat 169 - 169 / 169
Mutat 169 - 169 / 169