Egyszárnyú bukó-nyíló műanyag erkélyajtó

Ha szabad mondanom, „Álljunk meg egy szóra!” Erkélyajtók tervezésénél tapasztalom legtöbbször, hogy méretezésben a határ lassan a csillagos ég, de tényleg! Többféle erkélyajtót lehet vásárolni, de most és itt, az alap egyszárnyú bukó és egyben nyíló erkélyajtókat veszem szakmai górcső alá!

Bny erkélyajtó - mérethatárok

A társadalom átlagmagassága eredményezi, hogy ma már nem 180 cm magas erkélyajtókat terveznek a házakra, hanem a 210 cm szabványon túli magasságokat! Elértük a gyárthatóság felső határát, ami a 240 cm. A tervezés gyorsaságát a gyártás gyorsasága nem tudja lekövetni! Nem tudunk olyan stabil és merev rendszereket gyorsan tervezni, amilyen gyorsan változnak a méretbeli igények!

LEGKISSEBB

 | méretű erkélyajtóról nagyon nem beszélnék, mert akár 60*60 cm bny erkély is gyártható, de ezt ablaknak nevezném! Az ablak és a belső kilincses erkélyajtó ugyan abból a profilból készül, csupán az erkély kilincsmagassága magasabbra kerül, mint az ablak esetében.
Szóval a legkisebb méretű balkont az igények határozzák meg!

LEGNAGYOBB

 | méretű erkélyajtót, már a gyárthatósági mérethatár határozza meg! Fent már említettem, hogy a 240 cm egyben nyíló erkély a felső határ. Lehet növelni a magasságot, de már csak felülvilágítóval, ami lehet fix, bny, bukó.

Nagyobb nyíló és/vagy bukó erkély azért nem lehet 240 cm felett gyártani, mert nincs szabványosítva olyan merev profil és merevítő vas, ami kibírná a ciklusszámokból adódó terhelést!
Véleményem, hogy a felső mérethatáron lévő szerkezetet én nem szívesen rendelném már meg!
Valamilyen kompromisszumot kötnék saját magammal. Mondjuk, 210 cm bny erkély és felette lenne egy 30 cm magas fix felülvilágító! Van ezen túl is megoldás. Ezeket röviden leírom!

Erkélyajtó és a szárnyosztó – 210 cm alatt

Már 210 cm alatti erkélyajtó gyártás esetén is szívesen alkalmazom ezt a merevítési lehetőséget! Akinek nem fontos a teljes panoráma és inkább szakmai szempontokat vesz figyelembe, azoknak javaslom, hogy bármilyen méretű erkélyajtóba tegyen be egy szárnyosztást! A balkonajtó ettől merevebb lesz és nem tud úgy „mozogni”, hisz a műanyag dialatál és az ebből adódó szerkezeti deformálódás kihat a szerkezeti beállításokra!

Erkélyajtó és a falcmerevítő – 210 cm felett

210*240 cm között már szerintem nem elégséges a szárnyat osztóval gyártani! Legalább a zár oldalon egy (nem látszó) falcmerevítőt kell beszerelni! Ez a szerkezet kardosodását, tehát elhajlását gátolja! Minden kimerevítés költséget jelent, de érdemes foglalkozni az üggyel! 210 cm feletti erkélyajtót valamelyik opció nélkül rendelni, korlátozottgaranciális feltételeket eredményez!

Képzeljük el, hogy egy 100*240 cm bny erkélyajtónkat 3 rétegű üveggel szereljük. Csak az üveg súlya 72 kg lesz. ehhez jön a műanyag, a vasalat, az acélmerevítés súlya. Gyorsan elérjük a 80-90 kg körüli súlyt, amit naponta többször mozgatunk.
Érdemes végig gondolni!

FONTOS

 | Amennyiben a szerkezet déli tájolású oldalra kerül, ez a kötelezően szabadon választható merevítési opció még jobban előtérbe fog kerülni! Fokozzam még? Kívül színes a szerkezet?

Tudják, kérjenek ajánlatot, ha valamit nem értenek és akkor is, ha igen ...

Ajánlatkérés


Cseke Zsolt – szakértő

Egyszárnyú bukó-nyíló műanyag erkélyajtó  39 terméket találtam.

Mutat 13 - 24 / 39
Mutat 13 - 24 / 39