Toló-bukó "A" séma műanyag erkélyajtó

Erkélyajtók esetében számtalan példa mutatja, hogy a megnövekedett méretigények miatt a kétszárnyú erkélyajtókon túl kell mutatni! Olyan szerkezeteket kell beállítani a nyílásokba, amik képesek a terveken szereplő méretigényeket megvalósítani! Itt jön számításba a toló-bukó erkélyajtó!

A szerkezetnek nevét nagyon nem szeretném boncolgatni! ... na jó, egy picit azért igen. Hivatalosan nem toló-bukó lenne a neve az erkélynek, hanem bukó-toló! Működtetés közben először buktatjuk, majd toljuk a szárnyat és nem fordítva. Ennyit és nem többet erről.

Mit jelent az „A” séma a toló-bukó erkély nevében?

A hazai piacon kétféle toló-bukó szerkezetet ismerünk. Egyik az „A”, míg másik a „C” séma. A két szerkezet között vizuális és működtetési különbségen túl a mérethatárokban jelentkezik eltérés.
Amikor már a kétszárnyú erkélyajtó nem tervezhető, mert 200 cm szélességnél nagyobb a nyílásunk, ekkor lép a színre az „A” sémás toló balkon.

Az „A” SÉMA

 | azt jelenti, hogy a szerkezet fele egy fix ablakból áll, míg a másik fele egy kibuktatható és a fix szerkezet elé tolható szárnyból!

Egy 260 cm szélességet is lehet kétszárnyú erkélyajtó + fix oldalvilágítókkal kombinálva gyártani, de most nem ezért vagyunk itt. Maradjunk az eredeti gondolatmenetnél, mert akkor le tudom írni, hogy 200 cm szélesség felett jöhet a toló-bukó erkély. Gyártmányok esetében eltérő, de már 180 cm szélességtől is lehet garanciával toló-bukó erkélyt rendelni!

A LEGKISEBB

 | gyártható toló erkély a 180 cm szélességnél és 200 cm magasságnál kezdődik! Szélességi méretnél nem lehet nagyon a 180 cm alá beférkőzni, mert a szerkezetet működtető a vasalat nem fér el, ezen minimális szélességi méret alatt! Szóval ne gondolkozzunk kisebb erkélyben, mint a 180*200 cm.

A LEGNAGYOBB

 | „A” sémás toló-bukó erkély a 300*240 cm. De, és, viszont itt senki ne gondolja azt, hogy vége a történetnek! Gondolok itt most elősorban az árra! Amennyiben Ön kiszámolta a toló- bukó árát, érdemes néhány „finom” árnövelő tényezőt figyelembe venni!

Milyen felárral számoljak toló-bukó erkélyajtónál?

ÜVEGEZÉS

 | tekintetében fontos, hogy ha a szárny mérete a 2.5 m2 felületet meghaladja, már nem 4, hanem 6 mm vastag üveget szerelünk be. Tehát egy 3 méter széles és 240 cm magas erkély esetében a szárnyra eső méret (felezni a szerkezet teljes szélességét) 150 cm*240 cm. Ennek a felülete már 3,6 m2 , ezért egy erősített 6 mm vastag üveg felárral még kalkulálnunk kell.

TOKTOLDÓ

 | A szerkezetek aljára minden esetben tenni kell egy toktoldót, mert a toló vasalat a sima tokprofil magasságánál még nem férne el. Így a tokot meg kell magasítani toktoldóval. Alap esetben 1,5 cm toldót teszünk a szerkezet aljára. Nem nagy összeg, de tervezni kell majd vele!
(Ezért nem lehet toló-bukó erkélynél lapos küszöbbel tervezni!)

KÉNYSZERMŰKÖDÉS

 | alkalmazása minden olyan erkélynél kötelező, ahol a szárnyra eső súly eléri vagy meghaladja a 130 kg-ot! Ezt a vasalatot azért alkották meg, hogy egyszerű legyen a szerkezet működtetése! Akár egy gyermek is tudja így a toló-bukó erkélyt kezelni!
Szinte a kilincs oldja meg a feladatot! Kibuktatáskor a szárny alját kiemeli és már csak el kell tolni a vízszintes irányba azt! Visszafele pedig a kényszer vasalat visszahúzza a helyére a szárny „fenekét” és a behúzás lenületével a bebuktatás után csak a kilincset zárt állapotba kell fordítani!
Alig kell a szerkezetet a másik kezünkkel kísérni! Ellenkező esetben a bebuktatást is és a bezárást is felügyelnünk kell!

Minden esetben javaslom ezt az elemet alkalmazni még akkor is, ha nem kötelező a szerkezeti súly miatt! Nem egy hétre terveznek ezzel az erkéllyel, így fektessék bele ezt az összeget, ha megtehetik.
Örülni fognak majd és áldani az eszüket, amikor rám hallgattak!

ÁTMENŐKILINCS

 | lehetősége is adott. Mindez azt jelenti, hogy az erkélyt lehet külső oldalról is működtetni és akár be is zárni! Tehát, ha udvaron keresztül távozunk otthonról, érdemes ezt a vasalatot kérni! Az ár a kilincset és a hengerzárbetétet is tartalmazza!

ÖSSZEGEZVE

 | elmondható, hogy a nagy erkélynyílásokba remek megoldás a toló-bukó erkély. A térbe nem nyúlik be a szárny és nagyobb szélességi méretben vásárolható meg, mint a kétszárnyú erkély. Vannak plusz költségek a nagyságból eredően, mint a toktoldó, üvegezési felár vagy a kényszervasalat.

De elmondható, hogy egy jól működő, komfortos szerkezetet épít be az, aki ezt a balkon megoldást választja!

Tudják, kérjenek ajánlatot, ha valamit nem értenek és akkor is, ha igen ...

Ajánlatkérés


Cseke Zsolt – szakértő

Toló-bukó "A" séma műanyag erkélyajtó  65 terméket találtam.

Mutat 61 - 65 / 65
Mutat 61 - 65 / 65