Egyszárnyú üveges műanyag bejárati ajtó - 5 pontos - KISOKOS
Egyszárnyú üveges műanyag bejárati ajtó - 5 pontos - KISOKOS

5 pontos biztonsági bejárati ajtó nálunk nincs! Ne is keresse, mert nem fog találni! Miért? Mert nem létezik 5 pontos biztonsági bejárati ajtó! Mondhatja, hogy máshol pedig van! Én mondom, hogy nincs! De van! De nincs! Akkor most mi van?

Miért nevezik 5 pontos biztonsági bejárati ajtónak?

Egyszerűen azért, mert jól hangzik és el kell adni valahogy ezt az ajtót – mert olcsó?! Önnek is jól hangzik és tudja mondogatni a családban és ismerőseinek, hogy biztonsági ajtója van! Ilyen vagy hasonló elven az ablakot én meg biztonsági ablaknak nevezem! Miért? Hasonló rúdzárral van az is szerelve! Hoppá!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! 5 pontos felületi záródást biztosító rúdzár a tisztességes és becsületes neve ennek a zárfajtának! Ugye, milyen silány és nem hangzatos neve van? A biztonsághoz annyi a köze, mint a medvesajtnak a brummogáshoz! Tehát, semmi!

Ez a rúdzár a csapó eső és a szélnyomás elleni védelmet adja. Más szóval a szigetelésben nyújt segítséget! Felhúzom a kilincset és a szárny rászorul a tokra! A gumitömítéssel ellátott ajtó pedig így lesz „hermetikusan” zárható! Ennyi és nem kell itt a biztonságról zagyvaságokat összehordani! Aki ilyet mond, kérje be tőle a biztonsági tanúsítványt igazoló lapot!

Biztonság alap feltétele az, hogy legalább két helyen 2 cm-es acél csap vagy kampó a tokba süllyedjen! Hol van ezen az 5 pontos szerencsétlen rúdzáron 2 cm-es csap, kérdezem én? Akkor miért mondják azt a kereskedők, hogy biztonsági? Két opció van! Egyik feltételezés, hogy marketingből, másik talán, hogy ők sem tudják? Bízom benne, hogy az első az igaz!

Miért kell akkor 5 pontos „biztonsági” bejárati ajtót forgalmazni?

Nem megyek most bele az Uniós csatlakozásunk részleteibe, de akkoriban törtek be a külföldi olcsó ablakok hazánkba. A magyar gyártóknak egy olcsó, de marketingben hangzatos nevű ajtót kellett gyártani, hogy kompenzálják az olcsóbb külföldi ablakárakat. A külföldi ajtó nem volt olcsó csak az ablak.

Ezért az eddig valódi főbejárati ajtóból elkezdték az alkatrészeket kivenni! Kinézetre ugyan azt az ajtót látja, de kilóban, így belső tartalmában nem volt egyenrangú a két ajtó. Így viszont olcsóbb lett az ajtó 20-30 000 Ft-tal. Mi vásárlók igényeljük az olcsót, hát megkapjuk! Az ajtót használja a legtöbbet és azon szeretne 20 000-30 000 Ft-ot spórolni? Ön tudja!
Valójában volt és ma is van erkélyajtóból átavanzsált bejárati ajtó, van 5 pontos és van valódi főbejárati ajtó. Csak ezt kevesen mondják el!

70–80 000 Ft-ért lehet bejárati műanyag ajtót venni sok helyen! Nagyon el kell gondolkodni, hogy mit fog venni ilyen áron! Egy CPL üveges beltéri ajtó kerül ennyibe! Ugye, érdemes végig gondolni, hogy mit fog megvásárolni! 100 000 Ft körül már van jó 5 pontos ajtó, de a valódi főbejárati ajtó biztosan 100 000 Ft felett kezdődik!

Akkor mit tud az 5 pontos bejárati ajtó?

Nálunk az 5 pontos ajtó jellegzetessége, hogy nincs elkönnyítve! Nincs erkélyajtó tok és ablakszárny benne! Valódi ajtótokból és egy 110 mm-es szárnyból készül az ajtó. Ebbe az ajtóba kap helyet az ötpontos felületi záródást biztosító ajtórúdzár! Ennyi és nem több!
Nem marketingeljük, hogy 5 meg 6 meg 7 kamrás az ajtó, mert az is baromság! Az ajtót méretezzük stabil működésre és ezért a kamrák száma sem egyforma az ablakban és az ajtóban!

Nem szereljük bele az 5 pontos ajtóba viszont azokat a stabilitást fokozó alkatrészeket és a MABISZ rúdzárat, amitől extra erős lesz az ajtó! Az ajtó jól fog működni, nem lesz baj vele!

Én legtöbbször hátsó bejáratként nevezem ezt a modellt! Ha főbejáratba szeretne ajtót, ha színes ajtót vásárol vagy szabványtól magasabb méretű ajtóban gondolkodik, nem szabad kockáztatni, jöjjön a picit magasabb áron elérhető valódi főbejárati ajtó, ami már MABISZ minősített ajtórúdzárral van szerelve!

MÉRETHATÁROK

 | 80*200 cm a garanciális legkisebb méret, míg a legnagyobb gyártható ajtó egyszárnyú kivitelben a 110*240 cm. Viszont a 100 cm szélesség felett és 210 cm magasság felett már extra erősítéseket kell betenni az ajtóba. Ez nem gyártmány függő, ez fizika és statika függő!
Erről érdeklődjön és segítek mindenben! Ha lehet, próbáljunk a szabványok közelében maradni a hosszú-távú működés érdekében!

Még valami, 100*210 cm feletti méret esetén, díszpanelt az ajtóba nem minden esetben lehet tenni! Erről is érdeklődjön és a méreteket, lehetőségeket átbeszéljük!

Tudják!
Kérjenek ajánlatot, ha valamit nem értenek és akkor is, ha igen ...

Ajánlatkérés


Cseke Zsolt – szakértő

Share This Post :

Comments

Log in or register to post comments