Műanyag külső tokos redőny

Elmondható, hogy a legrégebbi konstrukció és egyben a legkedveltebb típus a vásárlók körében a PVC redőny. Miért is? A válaszom nagyon egyszerű, amit Ön is tud – az ára miatt!

Műanyag redőny a legkeresetteb redőnytípus? Igen, de meddig?

A régi fa típusú redőnyök szép lassan a múlt homályába tűntek el és helyükre megérkeztek a műanyag redőnyök! Nem folytatom a történelmi áttekintést, hanem megnézzük picit azt, mit tud és nem tud ez a típus! Azt viszont prognosztizálom az évtizedes értékesítői tapasztalatommal, hogy a műanyag redőnyök is szép lassan a fa redőnyök sorsára fognak jutni! Van még bennük pár év, de helyüket az erősebb, jobban szigetelt és a legfontosabb – automatizálható – alumínium rendszerek veszik majd át, amíg nem jön egy újabb technológiai csoda.

A PVC REDŐNY ELŐNYEI

 • A szerelhetősége könnyű, de nem könnyebb egy külső vakolható PVC vagy ALU redőnynél.
 • Működtetése nagy tudást nem igényel.
 • Bármilyen alakú tokrendszerben alkalmazható.
 • A kefézhető lábak miatt teljes sötétítésre alkalmas.
 • Legolcsóbb konstrukció a piacon.
 • Gyorsan gyártható.
 • Meghibásodás esetén kívülről szerelhető.

A PVC REDŐNY HÁTRÁNYAI

 • Zajosabb társainál.
 • Szigetelőereje nagyon minimális.
 • Színválaszték van, de TILOS fehéren kívül mást választani.
 • Nem motorizálható.
 • Könnyebben deformálódik.
 • Nem lehet (nincs értelme) feltolásgátlóval szerelni.

Műanyag redőny minden egyes típusa általában Lindab külső tokból készül és belső terében csapágyazott tengelyre csavarodik fel a 37 mm magas műanyag lamella!
A tokrendszer hátsó része (nyílászárótól függetlenül) a lakásból is látszódhat, mert a tok magasabb, mint bármelyik ablakprofil, így belóg az ablakba a doboz alja és az utolsó 2-3 lamella. (redőny hátsó része nincs lemezelve)
Van megoldás, mert toktoldót lehet építeni az ablak tetejére és ekkor ez az esztétikai kivetés is kezelhető. Igaz belső oldalon nem lesz szép az ablak (magas lesz az ablak homloka), de kívülről ez nem látszódik! Azt is érdemes tudni, hogy mindezt általában csak kinyitott ablakszárnynál lehet észlelni! Becsukott állapotban ez a hatás nem látható! A redőny kérhető felső vagy alsó kivezetéssel, így a toktoldózások is variálhatók. Felső kivezetésnél az ablak tetejére elegendő a toldó, míg alsó kivezetésnél az ablak két oldalára kerül a toldó! (Felülre is tehető plusz toldó az esetleges esztétikai igény miatt!)

Szabad-e színes műanyag redőnyt vásárolni?

A PVC lamella UV stabil és több színben választható. Mint fent írtam, azért ezzel a lehetőséggel ne nagyon éljen! Tapasztalat, hogy a nagy meleg a lamellát elcsavarhatja. Mégis csak egy aránylag vékony alapanyagról beszélünk és a színes (sötétebb) színek a nap hatására nagyon felmelegednek és vetemedésre hajlamosak lesznek!
A műanyag ablak esetében is a színes szerkezet erősebb alaptestre és erősebb acélmerevítéssel készül pont ezért! A vékonyabb redőnylamella pedig nincs megerősítve ilyen mértékben!
Csak saját felelősségre vásároljon színes műanyag redőnyt! Garanciát cégünk biztosan nem fog a termékre vállalni!

Az eléépített redőnyök az ablakra és nem felé építhetők, így hőhíd nem keletkezik! Persze van lehetőség arra, hogy bizonyos szerkezetű építéseknél a külső tokos PVC redőnyt felfele lehessen tolni, de erről beszélni kell. A redőny szervizlemeze a külső oldalon található, így javítása egyszerű.

Szóval a külső tokos műanyag redőny kedvelt típus főleg az ára miatt! Viszont lassan teret fog veszteni az automatizálások miatt! A műanyag redőnyöket felújításokhoz még javaslom, de már új házat építők gondolkozzanak el az alkumínium rendszerek lehetőségeiben is!

Tudják!
Kérjenek ajánlatot, ha valamit nem értenek és akkor is, ha igen ...
Cseke Zsolt – szakértő

Műanyag külső tokos redőny  Ebben a kategóriában nincsenek termékek.