Egyszárnyú bukó műanyag ablak - KISOKOS
Egyszárnyú bukó műanyag ablak - KISOKOS

A bukó ablakok néhány sajátosságára szeretném felhívni a figyelmüket! Egyszerű működéssel bírnak ezek a szerkezetek, de rendelkezésre állnak olyan kiegészítők, amikről érdemes tudni!

Felsőkilincses bukó ablak mérethatár

Kétféle bukó ablakot lehet rendelni! Ezt nem a megrendelő dönti el, hanem az ablak mérete. Most az egykilincses bukó ablakkal foglalkozom picit. (A másik lehetőség a kétkilincses bukó ablak)

Felső kilincses bukó szerkezetnek is van minimális gyártható mérete. A 60*60 cm ablak bír a garanciális feltételekkel. Ezen méret alatt is tudunk gyártani szerkezetet, de korlátozott garanciában tudjuk rendelkezésre bocsátani. maximális gyárthatóság a 150*100 cm. Felette is lehet bukó ablakot rendelni, de ekkor már a szerkezet két oldalára teszünk kilincset a súly miatt!

Egykilincses bukó ablak rendelésénél figyelni kell a tisztíthatóságra. Külső oldali tisztításhoz szükséges a hozzáférés. Ha nem tudunk kívülre menni akkor sincs baj, mert pici műszaki érzékkel a bukó olló „kiakasztható”. Ekkor teljesen lebuktatható a szárny, majd takarítás után vissza lehet mindent a helyére tenni!

Kétkilincses bukó ablakok

Sokat nem időznék ennek a szerkezetnek a bemutatásánál, mert egyrészt nagyon ritkán kérik, másrészt pedig nincs olyan sok paraméter, amit figyelembe kellene venni a szerkezet megrendelésénél.
Kétkilincses bukó ablakot akkor rendelünk, amikor a méret miatt már az egy kilincs nem tudná ellátni a feladatot!
A terhelés az egyetlen ok. Bizonyos súly felett két darab vasalattal kell az ablakot megfogni!
Vizuálisan mindenki tudja, hogy ilyenkor a két oldalon találhatók a kilincsek. Érdemes gondolni arra, hogy pl. a 150 cm széles ablaknál képesek vagyunk-e megfogni a két kilincset egyszerre.

Apropó méret! A legkisebb gyártható kétkilincses bukó ablak a 60*100 cm, míg a legnagyobb a 150*240 cm.
Fix ablakoknál leírtam már, hogy milyen felület felett kell 6 vagy 8 mm üveget alkalmazni a súly miatt! Itt nem tenném meg ismét, de figyelni kell rá. 100 cm alatti magasságnál, egykilincses bukó ablakot lehet rendelni!

Bukó ablak és a távnyitó

Vannak olyan helyek, ahol a bukó ablak magasan van és nyitásuk nem, vagy csak nehezen oldható meg! Ilyen hely pl. a magasan lévő ablak vagy a bejárati ajtó feletti buktatható ablak. 250 cm és felette lévő magasságokról beszélünk sok esetben. Ekkor lép be a távnyitó alkalmazása.

Kétféle távnyitóról beszélek nagyon röviden most a teljesség igénye nélkül.
Egyik a rudas távnyitó. Ezt olyan ablakoknál használjuk, ahol a szerkezet a belső oldali falsíkon helyezkedik el. Lehet ez a falazaton is, de általánosabb a bejárati vagy erkélyajtó felett lévő bukó ablak. Tetszőleges működtetési magasságba falra szerelünk egy kart, ami egy rúd segítségével kibuktatja, majd be is csukja az ablakunkat! A rúd hossza 2 vagy 3 méter lehet, amit tetszőlegesen lehet a helyszínen vágni.

A másik megoldás a bowdenes távnyitás. Akkor alkalmazzuk, ha nem falsíkon, hanem bent a kávában van az ablak. Működése ugyan olyan, mint a fenti rudas távnyitónak azzal a különbséggel, hogy a falsíktól a kávában lévő ablakhoz egy bowden viszi át a működéshez szükséges erőt.

Bukó ablakra lehet oldalra kilincset tenni?

A válasz egyszerű – igen.
Nemcsak felülre tudunk kilincset tenni, hanem bizonyos mérettől, oldalra is kitehető a kilincs! A sarokvasalat határozza meg ezt a lehetőséget!
Mikor fontos ez? Van biztosan több eset, de kettőt írnék le most! Egyik szerintem, amikor még nem kellene távnyitó az ablakhoz, de a kilincs kezd már kényelmetlen magasságban lenni! Ekkor valamelyik oldalra lehozzuk a kilincset és így meg tudunk spórolni néhány centimétert!
A másik megoldás a szükség. Amikor pl. olyan helyre teszünk buktatható ablakot, ahol nyílt égésterű készülék működik. A felső kilincs miatt ide nem tudjuk a készüléket elhelyezni. Lehozzuk a kilincset és abraka-dabra, működik a történet!
Halkan jegyzem meg, hogy néhány esetben már tettünk a bukó ablak aljára is légbevezetőt, mert a megrendelő az esztétika miatt ragaszkodott a felső kilincshez! Szabályos, de a közület szerei azt, ha a légbevezető az ablak lehető legmagasabb pontjára kerül.
(Csak tényleg zárójelben és nagyon halkan említem meg, hogy végig gondolták már, hogyan működik egy légbevezető? Amikor rájönnek, majd megkérdőjelezhetik az egész törvényi szabályozást!)

Bukó ablakokra is azok az üvegezési, fóliázási és egyéb lehetőségek érvényesek, mint minden más műanyag ablaktípusra!

Tudják, kérjenek ajánlatot, ha valamit nem értenek és akkor is, ha igen ...

Ajánlatkérés


Cseke Zsolt – szakértő

Share This Post :

Comments

Log in or register to post comments