Egyszárnyú üveges műanyag bejárati ajtó - MABISZ, erősített - KISOKOS
Egyszárnyú üveges műanyag bejárati ajtó - MABISZ, erősített - KISOKOS

Na kérem tisztelettel, erről van szó! Valódi főbejárati ajtót kell venni, ha tehetik! Az ötpontos ajtó nem biztonsági rúdzárral szerelt és nincs extra merevítés benne! Van marketing blődség, de kérem értsék meg, hogy a bejárati ajtót fogják használni a legtöbbet és annak jónak és minőséginek kell lennie, nem pedig marketing turbónak!

Műanyag bejárati ajtó – VALÓDI

Az 5 pontos ajtóknál már kezdtem a bilit borítani és itt teljesen ki is borítom! Aki bejárati ajtót szeretne venni, az vegyen azt és ne csak annak mondott terméket!

Mi a bajom az 5 pontos ajtókkal? Semmi, de komolyan! Csak ne főbejárati ajtónak adják el, hanem mondják azt, hogy kérem ez egy olyan ajtó, amiből néhány merevítő eszközt és minőségi alkatrészt kispórolunk!
Igen, ki van szerelve, mert Ön vagy én kérem! Hogy is van ez? Tudja, legyen olcsó – érkezik az igény! Ja kérem, akkor kipakoljuk a cuccost belőle és már olcsó is! Kinézetre egyforma szinte, de ami belül van, az már különbség! Kevés mákkal is finom lehet a bejgli, de amiben van sok mák, az finomabb, nem?

5 pontos műanyag ajtó kontra valódi főbejárati ajtó – különbségek

Gyártója válogatja, hogy ki és mit hova pakolgat az ajtóba. Most a legolcsóbb ajtót nem nézem, ahol akár erkélyajtó profilból is készítenek bejárati ajtót. Csupán a pántokat átcserélik erkélypántról – ajtó pántra! Nem jó dolog, de ez létezik még! Nem olyan ciklusszámra van tervezve a profil és a vas benne, ezért felejtős megvenni! Pici ócó ország!

AJTÓ TOK

 | Az ajtó tokja, ha nem balkon tokból van, nagy különbséget nem hordozhat! Valódi és erős ajtótokra van szükség! Ezen keresztül csatlakozik a falazathoz az ajtólap! Ez fog csavarodni, ha nem elég erős vagy nincs jól beépítve a termék! Majd ezen keresztül vetemedik meg az ajtólap és jön az, hogy nem jól zár és rés van a tok és az ajtólap között!
Tehát, itt még nagy csodák nem léteznek, kivéve a tokban található acélmerevítést. Acélmerevítő vasatgságba és hajlításba nem mennék bele, mert ez méret és színfüggő is lehet!

AJTÓSZÁRNY

 | Na ez már érdekesebb! Lehet ajtószárnyat erkély profilból, alacsonyabb vagy magasabb ajtószárnyból gyártani! Hasonlóan néznek ki majd az ajtók, csupán a szárny magasság, így a statika, stabilitás változik! Ez a vizuális része a dolognak!

De mi van az ajtószárnyban? Hajlított vas vagy zártszelvény? Járjon utána!
A sarkoknál a hegesztőgép a PVC-t hegeszti, vasat nem tud hegeszteni! Akkor az acélmerevítések közt nincs folytonosság? Nincs körbe folytonos merevítés? Hát… nincs bizony, jó reggelt! Így a PVC hegesztés tartja a szárnyban lévő üveget vagy panelt!

Az ötpontos ajtókban alapból biztosan nincs folytonosságot biztosító PVC tuskó, amit a zártszelvénybe belefeszítenek (ha zártszelvényt tesznek bele egyáltalán) és belül is biztosítva van a hegesztés, mert így belül is lesz egy hegesztési varrat! A valódi ajtóban ez alap felszereltség!

Van még egy 90 fokosságot pluszban biztosító acél merevítés. Ebből általában 2 db van és átlósan csavarják be az ajtószárny belső részébe az üveg vagy betét közé! Statikailag fontos elem!

Na nézzük, mit kap még „ajándékba” a valódi ajtó az 5 pontoshoz képest? Az ajtószárnyra alul egy vízvetőt, ami a lecsurgó vizet nagy biztonsággal az ALU küszöb elé vezeti le! 5 pontosban alapból nem hiszem, hogy adják!

ZÁRSZERKEZET

 | 5 pontos biztonsági rúdzár az olcsóbb ajtóba, remek hír! De ez kacsa! Egyrészt 4 pontos, mert ötödik pont a zárszerkezet! Lényegesebb, hogy nem biztonsági a rúdzár! Ez egy felületi záródást biztosító rúdzár, mert a görgők a szárnyat ráfeszítik a tokra, amikor a kilincset felhúzza! A rúdzár csapó eső és szélnyomás ellen van tervezve, mint az ablakoknál!
Ilyen elven mondhatnám, hogy nekem meg biztonsági ablakaim vannak? Azokba is görgős zárat szerelnek! Értik? Biztonsági ablak! Most találtam ki és lehet néhány éven belül ezt is így adják majd el! - Cseke féle biztonsági ablak!

5 pontos biztonságit mondanak arra, aminek nincs is legalább RC biztonsági fokozata, de még egy „nyomorult” MABISZ ajánlása sem! Akkor mondjam én is, hogy biztonsági? Nyugodtabb lesz? Ezt akarja hallani? Mondhatom, de akkor sem az! Aki ilyet mond Önnek, az becsapja vagy szegény pára maga sem tudja mit beszél!

A valódi erős ajtó MABISZ minősített, 2 acélcsappal ellátott ajtórúdzárat kap! Persze van még benne 2 ponton görgő is, hogy az ajtószárny ráfeszüljön a tokra, tehát szigetelésben segít.
A biztonsági szint első lépcsője, hogy 2 helyen a szárnyból a tokba 2 cm mélyen egy csap vagy kampó érkezzen. Ez feszítés ellen nyújt késleltető védelmet! Betörésbiztos ajtó nincs! Vehet 567 ponton záródó acélajtót, azon is bemennek. Lényeg a késleltetés. Ahh, még egy titkot elárultam!

FONTOS

 | tudni, hogy nem az egész műanyag bejárati ajtó lesz biztonsági szintre tervezve! Nincs műanyag bejárati ajtóban biztonsági! Csak a rúdzár az!

Szóval, aki az 5 pontos ajtóhoz képest 25-30%-kal többet tud költeni, azoknak javaslom a valódi főbejárati ajtót! Akinek nincs annyi lehetősége, azoknak javaslom, hogy valódi tokból és szárnyból vegyenek ötpontos ajtót! Lehetőleg műanyagot, ha már a nevében ez van….mi van? Ez egy másik fejezte lenne?

MÉRETHATÁR

 | témakört nem elhanyagolva csak annyit jegyeznék meg, hogy ne akarjunk hatalmas ajtókat! Maradjunk a stabilitás talaján! Minimum 80*200 cm ajtó rendelhető hivatalosan! Persze alatti is gyártunk, de korlátozott a garancia! Maximum pedig 110*240 cm egyszárnyú ajtót lehet gyártani egyben. Bár 210 cm magasság felett biztosan valamilyen merevítéssel vagy osztással fogom a terméket kiajánlani! 210 cm felett biztosan lesz plusz költsége, ha egyben nyíló ajtót szeretne. Jobban szeretem a felülvilágítókat, ha legalább 240 cm magas az ajtó!
Képzeljen el eg y110*240 cm teljesen üveges ajtót, ami pl. 3 rétegű üveggel van szerelve? elképzelte? Háhy kg lehet az ajtószárny? Segítek - 90 kg körül! Ezt szeretné naponta nyitogatni? Tegye, ha gondolja, én nem fogom!

Szélességben a nyíróerő miatt a 100 cm-t nem nagyon lépném át. Amennyiben akadálymentes helyiség van, persze ott ez elvárás! Na ennyit egyenlőre az ajtókról!

Tudják!
Kérjenek ajánlatot, ha valamit nem értenek és akkor is, ha igen ...

Ajánlatkérés


Cseke Zsolt – szakértő

Share This Post :

Comments

Log in or register to post comments