Műanyag felső tokos redőny

Klasszikus redőnytípus a felső vagy más néven belső tokos redőny (ráépítő tokos redőnyként is ismerik), ami szinte minden korabeli építkezés alap árnyékolástechnikai eleme volt. Akkoriban természetesen mindez fából készült, de ma már műanyag és az alumínium a fő alapanyag.

Mikor használunk felső vagy más néven belső tokos redőny megoldást?

FELÚJÍTÁS

 | Amikor a régi klasszikus kapcsolt tokos ablakokat szeretné felújítani, pontosabban kicserélni és a szerkezet felett egy „fészekben” található felső redőnye van jelenleg beépítve.
Ilyen esetben két utat lehet választani. Vagy megszűnteti az ablak feletti redőny helyét vagy a helyére új belső tokos redőnyt épít! Ha nem szeretne belső tokos redőnyt választani, abban az esetben sima külső tokos redőnyt tud majd felszereltetni! Az ablakbeépítéskor vagy akár utána a belső tokos redőny helyét ki kell szigetelni és be kell majd kartonozni! Amennyiben továbbra is a felső tokos redőnyrendszert választja, úgy az ablakra szerelhető redőny fog visszakerülni beépítéskor!

ÚJ HÁZÉPÍTÉS

 | Új házépítők is egyre gyakrabban alkalmaznak ablak fölötti redőnyt. Klasszikus megoldás, mikor a már említett ablakra erősített redőny kerül a nyílásba. Viszont vannak már az előre beépített redőnydobozok is. Ilyen esetben a falazat elkészülése alkalmával a koszorú kiöntése előtt egy előre gyártott felső szigetelt tokot helyeznek be (mintha áthidaló lenne, de nem lehet tehertartó) és így kerül a koszorú kiöntésre. Ilyen esetben a tokban előre nincs a tengely, redőnylamella, motor stb.. beszerelve. Határozottan állítom, hogy ez a költségesebb megoldás, mert maga a tok is magasabb áron érhető el és az utólagos alkatrészmegvásárlás és helyszíni beszerelés sem könnyíti meg a pénztárca sorsát. Cserében előnye talán, hogy belülről esztétikusabb lesz a látvány, mert a felső tok nem látszó rész lesz!

Erősebb a belső tokos műanyag redőny, mint a külső tokos?

PVC BELSŐ TOKOS REDŐNY

 | A belső tokos klasszikus redőny ugyan azokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a külső tokos műanyag redőny! Ugyan azokat a lábakat, lamellákat és zárólécet kapja. Különbség a tokrendszerben van csupán! Még talán azt érdemes megjegyezni, hogy az ablak tokrésze nem lesz átfúrva ebben az esetben, mert a gurtni nem a külső oldalról kerül a lakásba, hanem már a belső tokos redőnyből, belülről van kivezetve. (Motoros redőny esetén ez nem érdekes információ, de mint tudjuk PVC redőnyt nem is lehet motorizálni csak az alumíniumot!)

A tok maga minden esetben PVC és látszó rész lesz belső oldalon és alulról lehet hozzáférni a szerelő nyíláshoz! Általában a legtöbb esetben 21 cm magas a doboz, így szinte minden korábbi felsőtokos redőny helyére beszerelhető! Belül a doboz hungarocell „EPS” szigeteléssel rendelkezik.

Ha a költségeket nézzük, csupán a felső tokrendszer miatt kerül többe ez a típus, mint a külső tokos redőny társa! Ez a tok teszi lehetővé az utcafronti esztétikai elemet, miszerint csak a redőnylamella lesz látható, amikor a redőny le van engedve. A belső tok nem látható az utcafronton, így a leengedett redőny olyan hatást kelt, mintha a falból kerülne elő a redőnyünk! A lábakat el lehet szigetelni, mert szerelés belülről történik!

Tudják!
Kérjenek ajánlatot, ha valamit nem értenek és akkor is, ha igen ...
Cseke Zsolt – szakértő

Műanyag felső tokos redőny  Ebben a kategóriában nincsenek termékek.